Wat gebeurt er als de vakbonden dit akkoord niet ondertekenen?

Indien er met de sociale partners geen collectief akkoord kan bereikt worden dan heeft de directie een aantal opties:


1/ Er is geen cao (collectieve arbeidsovereenkomst) en alles zal individueel geregeld worden, zowel het financiële stuk alsook het kwalitatieve dat bereikt werd in de onderhandelingen. De directie zou dan het originele voorstel op tafel kunnen leggen en afspraken maken die niet voor iedereen hetzelfde zijn. Een collectief is volgens ons veel beter, krachtiger en sterker. Bij Carrefour en AG Insurance zijn momenteel individuele gesprekken bezig met medewerkers om zaken rond telewerk te regelen.
2/ Er is geen akkoord gevonden die het telewerk regelt (gekoppeld aan de forfaitaire verloning) en bijgevolg wijzigt er niets aan de situatie vóór CORONA. Dit betekent dan ook dat er geen thuiswerk meer zal zijn. De werkgever beschikt dan wel nog over de mogelijkheid om tijdsregistratie af te schaffen bij beroeps- en middenkaderleden gezien ze dit eenzijdig kunnen doen zonder de arbeidsduur aan te passen, zonder akkoord van de vakbonden dus).
Heel belangrijk om weten is dat het punteersysteem zomaar kan worden afgeschaft, zonder akkoord van de vakbonden. Dat is een van de redenen waarom er heel weinig onderhandelingsruimte was.
We hebben er dus alle belang bij om zaken collectief te regelen want we moeten absoluut vermijden dat er individuele onderhandelingen plaats vinden.

Een extraatje !!!Wist je van de stookoliecheque/propaan ?